Welkom bij Velites
Velites ontwikkelt workshops, persoonlijke ontwikkelingstrajecten, trainingen en business games op het gebied van leiderschap. Vanuit ons geloof dat leiderschap iets is van iedereen helpen wij mensen te groeien in hun leiderschapsrol.
Waar wij in geloven…
Wij geloven dat het succes van de organisatie en haar werknemers in grote mate afhangt van de mate waarin leiderschap is ontwikkeld en wordt uitgedragen. En dan hebben we het niet alleen over leiderschap op C-level niveau. Het is de mate van leiderschap in alle lagen van de organisatie die het verschil maakt. Van de mensen die net zijn benoemd tot meewerkend voorman, de teamleiders, supervisors en operations managers. Van de uitvoerend medewerkers op de werkvloer tot en met de MT-leden in de ‘board-room’.
Wij geloven dat leiderschap niet is gekoppeld aan een functie, maar aan een rol die je vervult, ongeacht je titel. En ongeacht of je die rol nu pakt binnen de organisatie waar je werkt, thuis in je gezin, of als teamcoach van het lokale voetbalelftal; het is jouw manier van leiderschap die jou authentiek en succesvol maakt.
Wij geloven dan ook niet in een ‘one size fits all’ manier van leidinggeven, van leiderschapsvaardigheden die iedereen moet hebben om succesvol te zijn. Uiteraard is er een bepaalde basis nodig, maar niets is vermoeiender om iemand anders proberen na te doen. Om een kopie te worden van elkaar. Om te acteren volgens het boekje. Het zijn jouw talenten die jouw leiderschapsrol vormgeven en die bijdragen aan jouw succes.
Ons verhaal
Velites is opgericht in 2018 door Ciska Harte-Hoogervorst vanuit de behoefte om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen op een effectieve manier. Veelal merkte ze op dat teamleiders, managers of supervisors een leiderschapstraining volgde, maar dat vervolgens de boeken en kennis lagen te verstoffen in de kast. Daar moest verandering in komen.
We raakten enthousiast van het concept van Daniel Pink. Hij geeft aan dat de leiders van morgen diegenen zijn waarvan de rechterhersenhelft actief is. Dat gegeven in combinatie met ludodidactiek maakte dat spelend leren de kapstok werd van ons bedrijf. Door het gebruik van spelelementen en speelconcepten in onze programma’s en producten zorgen we ervoor dat deelnemers de geleerde vaardigheden echt gaan toepassen. Deelnemers verkrijgen nieuwe inzichten en worden klaargestoomd voor de volgende stap in hun carrière.
We lanceerden het Velites leiderschapsplatform PRECUMO op 19 september 2018, zodat er ook digitaal aan de leiderschapsvaardigheden kon worden gewerkt. Inmiddels hebben we honderden mensen geholpen in hun leiderschapsontwikkeling door onze workshops en trainingen en zijn er in de loop der jaren verschillende leiderschapsspellen ontwikkeld.
In 2020 volgde de eerste echte uitgave van het spel ‘The President’s Speech‘. Hierdoor konden nog meer organisaties zelfstandig het spel inzetten ten behoeve van teambuilding, een verandertraject of tijdens een leiderschapsprogramma. Een mijlpaal want tot dan toe was het alleen mogelijk om de spellen in combinatie met een gefaciliteerde workshop te spelen.
Het was in november 2021 dat we de eerste editie van het Leadership Games Magazine uitbrachten. En we zijn nog niet klaar. We gaan namelijk door met onze rol als uitgever van ervaringsgerichte leiderschapsspellen en wie weet komen we bij jouw organisatie binnenkort langs voor een workshop of leiderschapstraining.
Velites workshops
Onze ‘behavior driven workshops‘ zijn een uitstekende aanvulling op teambuildingsdagen of bestaande leiderschapsprogramma’s. De workshops zijn gericht op de (re-)activatie van onze rechterhersenhelft en stimuleren creativiteit. En laat dat laatste nu een belangrijke eigenschap zijn van een succesvol leider. Een eigenschap die een persoon transformeert van volger naar leider.
Velites trainingen en persoonlijke ontwikkelingstrajecten
Met het Velites Leiderschapsprogramma helpen we medewerkers om hun leiderschapsvaardigheden een boost te geven zodat ze op een succesvolle manier hun rol kunnen uitvoeren. Dit doen we door een praktische benadering, zowel online als offline en zowel in teamverband als op individueel niveau.
Velites leadership games
De Velites Leadership Games zijn onderdeel van onze ‘game-based learning’ pilaar. Het zijn spellen die zijn ontworpen vanuit de magische driehoek zodat ze multi-inzetbaar zijn. De spellen helpen jouw organisatie op de weg naar vitaal leiderschap, dragen bij aan teambuilding, vergroten de betrokkenheid van medewerkers en hebben een positief effect op het rendement van leren en ontwikkelen.
De vrouw achter Velites
Dit ben ik: Ciska Harte-Hoogervorst. Als oudste uit een kwekersgezin met vier kinderen leerde ik al snel de betekenis van de term verantwoordelijkheid. Je bent verantwoordelijk voor elkaar, maar ook voor jezelf. Daarom geloof ik ook in de uitspraak ‘waar een wil is, is een weg’. De weg kan netjes voor je liggen als in een rechte lijn of het kan een kronkelweg zijn met grote hobbels. Maar hoe de weg er ook ziet, je komt er uiteindelijk wel. En ondertussen is de reis al een prachtige ervaring an sich.
Mijn eigen reis verloopt ook verre van in een rechte lijn. Als eerste van de familie ging ik als 16-jarige studeren in Amsterdam aan de Hogeschool voor Economische Studies. Elke dag met de bus vanuit het dorp naar de grote stad. Ik was leergierig en sloot de opleiding Management, Economie & Recht sloot ik succesvol af. En als kers op de taart won ik daarbij ook de scriptieprijs met mijn scriptie over de aansprakelijkheid van vrijwilligers (organisaties).
Mijn rechtendocent had me aan een stage geholpen bij een advocatenkantoor in Amsterdam Zuid waar ik mocht werken en zodoende ging ik Rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Leergierig en eigenwijs als ik was besloot ik dat ik dat wel in 3 jaar kon doen in plaats van vier. En dat lukte. Op de dag werken en ’s avonds naar de avondlessen. En in de weekenden was ik vrijwilliger bij het jongerencentrum, oftewel de plaatselijke discotheek.
Hoewel ik het naar mijn zin had in de advocatuur, overkwam me het gevoel dat ik op zoek was naar meer dynamiek. Ik was nog jong en besloot het roer om te gooien. Ik ging naar de open dag op Nyenrode, deed toelating en werd aangenomen.
Gelukkig kon ik voor de studie een lening afsluiten en daarnaast ben ik de Haringpartij nog altijd ontzettend dankbaar voor het scholarship dat ik won. Ik ging intern wonen op de campus bij het kasteel in Breukelen. Best gek, want in die tijd woonde ik samen met vriend, die gelukkig tegenwoordig mijn man is en de liefste vader van onze kinderen. Drie keer is scheepsrecht zeggen ze wel. Na twee keer net niet cum laude te zijn geslaagd, deed ik dit op Nyenrode wel. Ik had mijn tweede master General Management cum laude ‘in the pocket’. Met dank aan mijn scriptiemaatje Tom die alles op alles zette om te zorgen dat we een hoog genoeg cijfer kregen voor onze scriptie over E-freight, oftewel: het papierloos versturen van goederen door de lucht.
Ik was op zoek naar dynamiek en vond die in de logistiek. Als management trainee startte ik voor een grote internationale logistieke dienstverlener en volgde mijn ambities.
In binnen- en buitenland kreeg ik de kans om aan mooie projecten te werken. Het opzetten van een distributiecentrum en nieuwe afdelingen, het weer succesvol maken van een ondergesneeuwde afdeling, het implementeren van nieuwe klanten, het ontwerpen van een talentenprogramma en noem maar op. Prachtige kansen kreeg ik om mijn leiderschapsvaardigheden verder te ontwikkelen, teams te leiden en om onderdeel te worden van het management.
En toch stroomt het bloed waar het niet gaan kan. Komende uit een ondernemersfamilie zag ik een mooie kans om een eigen bedrijf te starten. Ik overlegde met mijn man en we kwamen tot de conclusie dat ik daar een jaar de tijd voor ging nemen.
De dag dat ik de directeur vertelde over mijn plan om op te stappen staat in mijn geheugen gegrift. En ook de dagen daarna, de twijfel die toesloeg. Want deed ik er wel goed aan om mijn goede en leuke managementfunctie op te zeggen voor een plan dat niet verder strekte dan: ik wil een eigen bedrijf beginnen, maar weet eigenlijk nog niet zo goed waarin?
Toch waagde ik de sprong. En door te springen, kwam er lucht en kreeg ik tijd om na te denken wat voor een eigen bedrijf ik dan wilde startte. Ik kwam in aanraking met ludodidactiek en de rest geschiedde. De puzzelstukjes vielen in elkaar. Alles wat ik hiervoor heb gedaan komt samen. Mijn studies, mijn ervaringen in het werkveld, de begeleiding van scriptanten, stagelopers en young professionals en mijn ambities. En dat voelt goed. Dat voelt heel erg goed.
Oja, en mijn hobby’s? Die vind je terug op mijn volledige CV door hier te klikken. Of volg me op LinkedIn om nog meer te weten te komen.
Waar komt de naam Velites vandaan?
Velites stamt af van de Romeinen. Het is de naam voor een groep speerwerpers bestaande uit de jongste en armste soldaten binnen het Romeinse leger. Zij waren geen aparte eenheid binnen het leger maar werkten als allrounder voor verschillende eenheden. Bij de start van de strijd waren het de Velites die in actie kwamen door het werpen van hun pijlen. Nadat de pijlen waren geworpen trokken zij zich terug om vervolgens elders nieuwe probleemsituaties aan te pakken.
Onderdeel uitmakend van de Velites stond gelijk aan het creëren van kansen. Het betekende immers een mogelijkheid voor doorgroei binnen het leger. Velites-strijders konden vanuit het niets doorgroeien naar betere functies en omstandigheden door zichzelf te bewijzen, maar ook door moedig voorop te staan aan het front, in het diepe te springen en door zich te onderscheiden en op te vallen met wolvenkoppen op hun hoofd.
Het is de attitude, het lef en de durf, de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen van deze groep speerwerpers. En het is het feit dat de Velites aan de start van de strijd stonden, dat ons inspiratie gaf om onze organisatie de naam Velites te geven.