Waarom elke organisatie zou moeten inzetten op leiderschapsontwikkeling

Waarom elke organisatie zou moeten investeren in leiderschapsontwikkeling

Dat een organisatie valt of staat met goed leiderschap, daar bestaat nauwelijks twijfel over. Maar toch zijn sommige organisaties terughoudend als het aankomt op het investeren van tijd en geld in leiderschapsontwikkeling. Het blijft immers lastig om het rendement van een leiderschapsprogramma of training in keiharde euro’s uit te drukken. Want wat levert leiderschapsontwikkeling nu op? Wat is de Return on Investment?

Wat is leiderschap en voor wie?

Leiderschap staat niet gelijk aan leidinggeven. Wij definiëren leiderschap als:

  1. Inzicht hebben in die situatie waar jij het verschil kunt maken, en;
  2. De moed hebben om in die situaties naar voren te stappen, en;
  3. In die situaties ook daadwerkelijk actie te ondernemen.

Wij geloven dan ook dat leiderschap niet per definitie is gekoppeld aan een functie of titel, maar juist aan een rol die je vervult. Een rol die je hebt binnen de organisatie waar je bijvoorbeeld als teamleider werkt, de ouderschapsrol thuis in je gezin of de rol van coach bij de regionale basketbalvereniging. Leiderschap – en daarmee leiderschapsontwikkeling – is iets van en voor iedereen.

Wat zijn de voordelen van leiderschapsontwikkeling

Een operations manager vertelde eens dat zijn meewerkend voormannen en assistent-managers veel beter gingen functioneren na het volgen van ons leiderschapsprogramma. Ze pakten de regie, konden het overzicht goed bewaren en groeiden succesvol in hun rol als teamleiders. De operations manager zelf kreeg daardoor veel meer tijd om zich te richten op datgeen wat van hem werd verwacht. Hij hoefde immers niet meer te micro-managen of zich bezig te houden met kleine operationele uitdagingen.

Als een leider zich ontpopt of verder ontwikkelt, dan plukt iedereen daar de vruchten van. Niet alleen zijn of haar leidinggevende, maar ook de mensen aan wie diegene leiding geeft, collega’s of familieleden en natuurlijk degene zelf. Leiding geven aan een team gaat je gemakkelijker af. Je hebt zelfvertrouwen en weet wat je doet. En dat geeft rust. Je kunt moeilijke gesprekken voeren, mensen motiveren en je team goed laten functioneren.

En stel je voor dat iedereen, binnen alle lagen van de organisatie leiderschap toont? Dan zou iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid nemen, heb je geen ‘gehannes’ meer over wie wat moet doen, komen initiatieven van de grond, werkt iedereen aan een gezamenlijk doel en zet iedereen zich voor de volle 100% in om dat doel tot een succesvol einde te brengen. Wij geloven dat dit de sleutel is voor een succesvolle organisatie met succesvolle mensen. Niet iedereen wil een team leiding geven en niet iedereen wil de volgende CEO worden. En dat hoeft ook niet. Want zoals we al eerder zeiden: leiderschap is niet gekoppeld aan een titel.

Wat levert leiderschapsontwikkeling op?

Het belang van leiderschap in de organisatie is groot. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er een verband bestaat tussen het investeren in leiderschapsontwikkeling en de prestaties van een bedrijf (o.a. MCBassi & Company en Chartered Management Institute). Een bedrijf presteerde beter naarmate er meer aan leiderschapsontwikkeling werd besteed.

En ook de werknemersbetrokkenheid groeit wanneer leiders groeien. Betere leiders zorgen namelijk voor meer betrokkenheid van werknemers in de organisatie. En dit leidt vervolgens tot een hogere productiviteit, aldus het onderzoek van Gallup.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een leiderschapsprogramma?

Zoek je naar een leiderschapsprogramma dan kan het zijn dat je de bomen door het bos niet meer ziet. Er zijn veel verschillende aanbieders en vele manieren waarop leiderschapstraining wordt gegeven. Er bestaan cursussen van een aantal dagen of een jaarprogramma, het is online of op locatie, je volgt het met collega’s of juist individueel. De training is gebaseerd op één methode of juist op meerdere. En het heeft een standaard curriculum of wordt op maat voor jou samengesteld.

De keuze die je maakt is er geen één van goed of fout. Maar het is wel aan te bevelen om na te denken over een aantal zaken die bijdragen aan het rendement. Om een aantal afwegingen te noemen:

  • Onderzoek wijst uit dat leiders zich succesvol ontwikkelen door een combinatie van (1) sense-making, (2) experimenting en (3) self-discovery. Oftewel: het begrijpen van de relatie tussen jou en de organisatie en anderen, het testen van theorieën die je hebt geleerd en het bewust stilstaan bij jouw eigen identiteit. Als je een tweedaagse cursus hebt heb je minder tijd om het geleerde in de praktijk toe te passen en daarop te reflecteren in vergelijking met een jaarprogramma. Het aantal bijeenkomsten en de tussenliggende periode is dus van belang voor het rendement.
  • Het voordeel van een online leiderschapsprogramma is dat je het op je eigen tempo kunt volgen, waar en wanneer je maar wilt. Je zult je wel moeten afvragen in hoeverre je de discipline kunt opbrengen om ook daadwerkelijk het programma te volgen. Natuurlijk word je in een goed online programma gestimuleerd en gemotiveerd om de verschillende cursuselementen te volgen en met succes af te ronden. Maar uiteindelijk ben jij zelf diegene die het moet doen.
  • Ga jij voor een individuele training, dan is het echt helemaal op jou gericht. De trainer heeft de volle 100% aandacht voor jou en jouw specifieke vragen. Maar een goede trainer zal ook in groepsverband ruimte creëren aan ieder individu om zijn of haar leerdoelen te bereiken. Het voordeel van een groep is dat je van elkaar kunt leren en dat er ander soort werkvormen kunnen worden ingezet.
  • Een standaard leiderschapstraining is vaak goedkoper dan een training op maat. Echter, bij die laatste is het rendement over het algemeen hoger. Er kan namelijk specifiek worden ingegaan op de doelen die je wilt bereiken; op die leiderschapsvaardigheden waarin jij je wilt verbeteren.
  • En nog even terugkomend op dat groepsverband. Dat kan een groep zijn met collega’s of juist met onbekenden. Bij die eerste zie je over het algemeen een heel positief bijeffect. De collega’s die samen training volgen ontwikkelen namelijk niet alleen hun leiderschapsvaardigheden. Ook de teambuilding en de samenwerkingen worden versterkt. Bij een groep niet zijnde collega’s kun je denken aan een Leadership Mastermind programma of het bijwonen van meet-ups. Of je nu met bekenden of met onbekenden aan de slag gaat, een goede trainer zal ervoor zorgen voor een ‘veilige setting’ zodat iedereen vrijuit kan spreken, iedereen aan bod komt en zo het meeste rendement uit de bijeenkomst wordt gehaald.

Hulp nodig?

Ben jij ervan overtuigd van de voordelen van leiderschapsontwikkeling, maar weet je nog niet zo goed hoe je dit het beste voor jou of jouw organisatie kunt organiseren? Neem dan contact met ons op via info@velites.nl voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag op weg.