Waarom elke organisatie spel zou moeten inzetten bij leiderschapsontwikkeling

Waarom elke organisatie spel zou moeten inzetten bij leiderschapsontwikkeling

Vraag 1500 topmanagers naar de belangrijkste leiderschapscompetentie en je krijgt als antwoord: creativiteit. Het genereren van originele en nuttige oplossingen wordt gezien als de belangrijkste vaardigheid van een goed leider. Traditioneel leiderschap richt zich met name op analytische vaardigheden. Nuttig, maar veel van deze taken worden steeds meer overgenomen door computers en robots. Waar de kenniseconomie de 20e eeuw domineerde, leven we nu in een tijdperk waarin creativiteit een hoofdrol speelt. En door het inzetten van spel zijn we in staat om onze creativiteit te (her)activeren. Door te spelen train je de belangrijkste leiderschapsvaardigheden voor de leiders van morgen. Maar naast dat spel ons creativiteitsvermogen vergroot doet het meer…

Spelen helpt je op weg naar vitaal leiderschap

Vitale medewerkers zijn de wens van iedere organisatie. Vitale medewerkers zijn weerbaar, flexibel en productief. Hoe vitaler men is, hoe energieker, hoe creatiever, gemotiveerder en veerkrachtiger. Onderzoek wijst uit dat spelende mensen fit, energiek en ontspannen blijven. Spelen zorgt onder andere voor minder stress, burn-out, angst en neerslachtigheid. Kortom: een mooie opstap naar vitaal leiderschap binnen de organisatie.

Spelen draagt bij aan de teambuilding

Spel boort ook nieuwe sociale contacten aan, je vergroot je sociale vaardigheden. Bij menig spel zul je moeten samenwerken en dat maakt dat jouw emphatisch vermogen wordt versterkt. Je begrijpt de ander beter en voelt de afhankelijkheid van elkaar. Kortom: als medewerkers elkaar niet zo goed kennen of moeite hebben om samen te werken, dan biedt spel uitkomst. Spel vergroot de verbinding tussen de deelnemers en versterkt de samenwerking en teambuilding op de werkvloer.

Spelen vergroot de betrokkenheid van medewerkers

De medewerkersbetrokkenheid is één van de belangrijkste onderwerpen in onze huidige organisaties. Na de pandemie waar veel mensen thuis werkten, is het tijd om langzaam terug te keren naar kantoor. Het werken op afstand heeft zijn impact gehad op de betrokkenheid van medewerkers. En als je maar uit één ding mag kiezen om die impact ongedaan te maken, weet dan dat onderzoek heeft aangetoond dat de betrokkenheid met 81% stijgt wanneer spel wordt ingezet op de werkvloer.

Spelen helpt om dingen langer te onthouden

Ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling maken we veelal gebruik van trainingen. Het rendement van de training wordt voor het overgrote deel bepaald door de borging ervan. Hoeveel van de kennis is bijgebleven en hoe past men het toe in de praktijk? Wat doe je nadat je de training hebt afgerond? Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers die ‘spelend leerden’ meer dan 70% van de stof onthielden in vergelijking met deelnemers die ‘klassikaal’ een hoorcollege volgden. Spelend leren zorgt voor een ervaringsgerichte leerervaring en kenmerkt zich door peer learning. Je leert van elkaar en dat maakt een steile leercurve met een hoog rendement mogelijk.

Voorbeelden van hoe je je leiderschapsvaardigheden ontwikkelt door gebruik te maken van ervaringsgerichte leiderschapsspellen

Velites ontwikkelt ervaringsgerichte spellen op het gebied van leiderschapsontwikkeling met als doel om het rendement op Leadership & Development binnen organisaties te vergroten en bij te dragen aan het succes van de organisatie en het individu. De leiderschapsspellen die wij ontwikkelen worden getest volgens de uitgangspunten van ludodidactiek. Daarom zijn de spellen niet zomaar spellen. Ze bevatten verschillende lagen, waarmee nagenoeg ongemerkt de gewenste doelen worden bereikt. Daarnaast maakt het dat de spellen veelzijdig zijn qua toepassing. Door in het ontwerp het leerdoel, speldoel en gedrag te verwerken kan het vanuit meerdere invalshoeken worden ingevlogen en toegepast.

De spellen worden ingezet bij de ontwikkeling of verdere professionalisering van leiderschapsprogramma’s, als teambuilding activiteit of bijvoorbeeld als invulling tijdens een studiedag. Hieronder lichten we enkele van onze spellen uit.

The President’s Speech

Wanneer The President’s Speech wordt gespeeld, dan is daar geen ontkomen aan. De energie zit in de lucht, het enthousiasme is voelbaar en het fanatisme wordt uitgestraald. Spelers zoeken vanaf de start hun weg. Maar na de eerste stemronde begint het pas echt. Je leert van elkaar en kijkt bij elkaar af. Deze vorm van peer learning kenmerkt zich door een steile leercurve. Zo word je gedurende het spel steeds beter in het omgaan met verandering, het schrijven van je speech en het inleven in de leiderschapsstijl die jouw president toepast.

Toepassing: Leiderschapsprogramma’s, team-building evenementen, verandertrajecten

Claim your Success

Hoe meer successen je viert, des te gewoner het wordt. Als je dit in je achterhoofd houdt: wat is dan de impact van dat feestelijk moment op werkgeluk? Het is zoeken naar de juiste balans: wat is een feestje waard en wat niet. En om daarachter te komen is het belangrijk te weten wat succes voor jouw medewerkers betekent. Wat drijft ze en waar zouden zij die fles champagne voor opentrekken? Tijdens het spel Claim your success vergroot je het empathisch vermogen tussen de spelers wat bijdraagt aan een intensieve groepsvorming en krijg je inzicht in de ambities en kernwaarden van de individuele medewerker.

Toepassing: opstellen van afdelingsplannen, groepsvorming binnen verschillende afdelingen of locaties, vitaliteitsprogramma’s

Discover your hidden leadership qualities

Een goed leider laat anderen groeien. Maar is iedereen zich wel bewust van zijn of haar talent? En wordt dit talent ook ten volle benut? Tijdens het spel Discover your hidden leadership qualities ga je op reis en verzamel je die leiderschapskwaliteiten die op jou van toepassing zijn. Vertrouwen in je medespelers, de leiding nemen en de controle uit handen (durven) geven: je zult het allemaal tegenkomen tijdens het spel.

Toepassing: voorbereiding voor functionerings- en sollicitatiegesprekken, input voor een persoonlijk ontwikkelingsplan, talentenprogramma’s

Contact

Dus bent u op zoek naar een teambuilding activiteit, werkt u aan de ontwikkeling van een leiderschapsprogramma of wilt u het huidige programma versterken of bent u op zoek naar een goede invulling voor een studiedag? Neem dan gerust contact met ons op via info@velites.nl voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.