Opleiding Facilitation Design

Opleiding Facilitation Design

Waarom een opleiding Facilitation Design?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een spelfacilitator een cruciale rol heeft in het leerproces.* Ga je over tot derde orde leren dan maakt volgens het onderzoek van De Wijse et al. een goede facilitator het verschil. De facilitator laat mensen hun leerresultaten inzien en weet een juiste balans te vinden tussen eerste, tweede en derde orde leren. Daarbij richt eerste orde leren zich op de feitelijke kennis en vaardigheden die je wilt aanleren. De tweede orde op het begrijpen van de rol van processen en context, waarbij je ze mogelijk aanpast. En de derde orde om het heroverwegen en herstructureren van bestaande overtuigingen en denkpatronen. Met de juiste balans tussen eerste, tweede en derde orde leren maak je meer impact met jouw training, workshop of opleiding.

* Meer achtergrondinformatie over Facilitation Design vind je hier.

Voor wie is de opleiding Facilitation Design bedoelt?

Ben jij klaar met die standaard trainingen, die geen tot weinig effect hebben op de lange termijn? Wil jij je trainersvaardigheden uitbreiden én durf jij het aan om op een nieuwe manier de boodschap over te brengen? Dan is deze opleiding voor jou! 

Deelnemers zijn onder andere:

  • Learning & Development professionals, trainers & coaches 
  • HRM professionals 
  • Docenten op het MBO, HBO, WO & Beroepsonderwijs 
  • Docenten basis- en voortgezet onderwijs   

Wat leer je?

Dat spelend leren werkt, daar heb je misschien wel eens van gehoord. Maar dat de effectiviteit mede afhangt van de begeleider van een serious game is nu ook wetenschappelijk bewezen en onderbouwd in ons gezamenlijk onderzoek met de Radboud Universiteit (De Wijse, et al. 2023). Deze workshop is samengesteld op basis van dat onderzoek, waarin de effecten van talloze trainingen die gebruik maakten van spel zijn onderzocht. 

We duiken in op de cruciale rol van de facilitator in het leerproces, de toegevoegde waarde van ervaringsgericht leren en we geven je praktische tips hoe je jouw trainingen en leertrajecten nog aantrekkelijker kunt maken. Serious games en ervaringsgerichte werkvormen zijn uitstekend geschikt om de vaardigheden van de 21ste eeuw te oefenen, waaronder adaptiviteit, creatief denken, systeeminzicht, etc. Het wordt steeds belangrijker om als facilitator en ontwerper van leerprocessen snel en effectief te kunnen reageren in complexe en veranderlijke omgevingen. Je leert in deze workshop hoe je vanuit jouw rol waarde toevoegt voor de deelnemers en hun werkomgevingen. 

Over de trainers

Jennifer van Exel

Corporate socioloog, zet regelmatig serious games en spelsimulaties in tijdens de verandertrajecten die zij leidt. Ook is zij als bestuurslid bij SAGANET, de Nederlandse branchevereniging voor spelsimulaties, promotor van spelend leren en gamified educatie in het hoger onderwijs.  

Ciska Harte-Hoogervorst

Ontwikkelt spellen op het gebied van leiderschapsontwikkeling. Gelooft in dat er effectievere methodes zijn van kennisoverdracht en het leren van vaardigheden dan de traditionele werkwijzen. Richt zich voornamelijk op derde orde leren bij het ontwerpen van leerinterventies en ontwikkelen van leertrajecten.  

Marieke de Wijse-van Heeswijk

Is als onderzoeker gelieerd aan de Radboud Universiteit waar zij onderzoek doet naar de effecten van leren. Daarnaast heeft ze jarenlang als bedrijfskundig adviseur en trainer gewerkt met serious games en spelsimulaties. Marieke is ook internationaal bestuurslid van ISAGA, de internationale branchevereniging voor spelsimulaties.

Handig om te weten

Locatie en Tijden

De opleiding bestaat uit 5 middagen op vrijdag van 13.00-16.00 uur. De aankomende trainingsdata zijn: 

  • 24, 31 januari 2025
  • 7, 14, 21 februari 2025

De sessies vinden plaats op een inspirerende locatie in Leimuiden, gelegen tussen Schiphol en Alphen aan den Rijn. Mocht je met het openbaar vervoer komen, laat het ons weten en dan zorgen we dat je vanaf het busstation wordt opgehaald.

Kosten

Deelname aan de training kost 3.500 euro (excl. BTW).

Factsheet

Download de factsheet >

Deze opleiding wordt onderschreven door:

Aanmelden opleiding Facilitation Design