Blog over leiderschap

Leiderschap in de praktijk | Blog


ONBEWUST ONBEKWAAM: EEN NOODZAAK VOOR MEDEWERKERS?

Eens in de zoveel tijd komt ‘ie weer voorbij: de onbewust onbekwame medewerker. Als leidinggevende ben je inmiddels voor de tiende keer iets aan hem uit aan het leggen, maar toch lijkt hij het niet te snappen. Wat doe je dan? >>>


DE CRUCIALE ROL VAN DE FACILITATOR

Hoe beter je ontwerp, hoe meer leerrendement dit oplevert. Maar een goede game valt in het niet bij een ondermaatse facilitator. Wetenschappelijk onderzoek pleit daarom voor facilitation design. Lees verder >


DE ROI VAN VELITES TRAINING EN SIMULATIES

Onderzoekers van de Radboud Universiteit onderzochten de ROI van Velites Training en Simulaties. Lees hier het resultaat…


GEEN TIJD VOOR LEIDERSCHAPSONTWIKKELING

Deze week vroegen we ChatGPT om een verhaal te schrijven over een manager die geen tijd had om zijn team naar een leiderschapscursus te sturen en de gevolgen daarvan. Dit was de uitkomst…


TEAMBUILDING ACTIVITEITEN VOOR STERKERE TEAMS

Teambuilding is essentieel voor een soepele samenwerking en het behalen van doelen. Maar wat maakt een teambuildingdag zo waardevol? En hoe pak je het goed aan? Ontdek het in dit artikel!


DE KRACHT VAN DERDE ORDE LEREN VOOR EFFECTIEVE LEIDERS

Velites ontwikkelt leiderschapsspellen die grondig worden getest op effectiviteit. Ontdek hoe derde orde leren jouw leiderschapsontwikkeling en die van anderen in jouw organisatie kan stimuleren. Lees verder…


VERKIEZINGEN VOOR TEAMLEIDERS

Wat als je mocht stemmen op jouw leidinggevende? In hoeverre zijn verkiezingen voor teamleiders de organisatie en haar medewerkers haalbaar? Meer…


carrieretijger

DE JUISTE MAN OP DE JUISTE PLAATS – VAN MEDEWERKER NAAR LEIDINGGEVENDE

De beste medewerker wordt regelmatig aangesteld als leidinggevende. Hoe maak je de ‘move’ van medewerker naar leidinggevende succesvol? Lees verder…


GAMEN LANCEERT JE CARRIÈRE

Gamen lanceert je carrière. Zo kopte de media de afgelopen weken. De artikelen kwamen tot stand naar aanleiding van een onderzoek van uitzendbureau Randstad. Daarbij werd gekeken naar de relatie tussen het spelen van games en het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Lees verder…


HOE HEB JIJ INVLOED?

Als je het hebt over invloedrijk leiderschap, dan ontkom je niet aan de retorische driehoek van Aristoteles. Het wordt gezien als de sleutel tot jouw overtuigingskracht. De driehoek bestaat uit de elementen ethos, pathos en logos. Meer…


OVERTHINKING – WANNEER JE GEDACHTEN MET JE AAN DE HAAL GAAN

“Overthinking steals time, productivity and money.” Beter dus om dit zoveel mogelijk te laten. Hoe je dat doet? Lees verder…


DOPAMINE – HET GELUKSHORMOON DAT ONS MOTIVEERT EN VERBINDT

Wat hebben dopamine, leiderschap en spel(end) leren met elkaar te maken? Sociale vaardigheden zijn van enorm belang in leiderschap. Tijdens de Global Leadership Summit 2022 presenteerde Vanessa van Edwards daarbij drie niveaus van verbinding. Lees verder…


VOICE YOUR VISION

Missie en visie zijn belangrijk voor een organisatie, maar ook voor jou als mens. Het gaat over de toekomst en staat aan de basis van je strategie, van de keuzes die je maakt. En toch is het niet altijd makkelijk om hier grip op te krijgen. Meer…


OVERLEEF HET CONCEPTUELE TIJDPERK

“Spelen nu is wat werken was voor de laatste 300 jaar: het is de manier van weten, doen en waarde toevoegen.” aldus Pat Kane, auteur van het boek The Play Ethic. Wat kun jij doen om je rechter hersenhelft te activeren? Lees verder…


TIJD VOOR EEN FEESTJE

We vieren veel dingen. Speciale dagen zijn gemarkeerd in onze agenda zodat we ze niet vergeten. Voor ons is 19 september een speciale dag. Wil je weten waarom? Lees dan mee…


MEER DAN WOORDEN

Zonder taal geen interactie. Taal is essentieel voor de overdracht van informatie. Maar gebruiken we wel de juiste vormen van taal in onze communicatie? Lees verder…


DE EERSTE KEER

We zijn druk bezig met de verbouwing van onze boerderij. We doen bijna alles zelf en doen ook veel dingen voor het eerst. Met alle klussen leren we elke dag weer iets nieuws. Hoe vaak leer jij nieuwe dingen? Meer…


HOE OUD IS EEN LEIDER?

Er is een wet waarin de minimum leeftijd om alcohol te mogen drinken wordt bepaald, de leeftijd voor roken, voor gokken, de leeftijd die je nodig hebt om te mogen trouwen of om auto te rijden. Maar op welke leeftijd ben je klaar om leider te worden? Lees verder…


BEN JIJ SLAAF VAN JE EIGEN INBOX?

Stuur me maar een e-mail, dan kan ik het niet vergeten. Komt het je bekend voor? Mij wel. Hoog tijd dat ik daar verandering in bracht. Lees hier hoe…


IN HOEVERRE HEB JIJ DE REGIE IN EIGEN HANDEN?

We hebben invloed op ons eigen leven. Alles lijkt mogelijk. Maar welke invloed hebben externe factoren over het pad dat we willen volgen, de keuzes die we maken en de situaties die we tegenkomen op het werk. In hoeverre heb jij alles onder controle?


HOE NIEUWSGIERIG BEN JIJ?

Vanuit de gedachte van een toekomst waarin we geen baan meer hebben voor het leven wordt een leven lang leren gepromoot. Maar wat als je moeite hebt met leren, het juist te makkelijk gaat of je niet weet wat je wilt leren? Hoe ga je dit dan bereiken? Lees verder…


BEN JIJ EEN IDEALIST OF EEN REALIST?

Zonder idealisme komen er geen grote veranderingen tot stand. Maar in hoeverre moeten we stilstaan bij de realiteit wanneer we onze idealen nastreven? Neem als voorbeeld de E-weg voor vrede…


HOE GEBRUIKEN WE ONZE KRACHTEN?

In plaats van alleen maar naar alternatieve vormen van energie te kijken moeten we ons misschien ook afvragen hoe we minder energie hoeven op te wekken. Maar wat heeft in dit kader een drooglijn te maken met ons werk? Lees verder…


HET RECHT OM VERGETEN TE WORDEN

De GDPR maakt het voor EU-ingezetenen makkelijker om te begrijpen hoe bedrijven omgaan met persoonlijke data. Eén van de artikelen richt zich op het recht om vergeten te worden. Maar is het mogelijk om vergeten te worden? Willen we vergeten worden? En: hoe voelt het om vergeten te worden? Lees meer…


IS GEDULD EEN SCHONE ZAAK?

Waarom voelt wachten soms alsof het een eeuwigheid duurt, terwijl het andere keren minder lang aanvoelt? Moeten we meer wachten in ons leven? Waarom voel ik me in sommige situaties minder geduldig dan in anderen? En kan ik mezelf trainen om meer geduld te krijgen? Lees verder…


BEPERKENDE OVERTUIGINGEN

Beperkende overtuigingen zijn de dingen die je gelooft over jezelf, over anderen en over de wereld welke je tegenhouden om tot actie over te gaan en die ons blind houden voor mogelijkheden. Wat zijn jouw beperkende overtuigingen? Meer…


HYBRIDE WERKEN

Het nieuwe werken, werken wanneer en waar je maar wilt. Het klinkt geweldig en ik ben altijd jaloers geweest op mensen die foto’s stuurden waarop ze buiten in de zon aan het werk waren. Maar is het echt zo’n luxe? >>>


DOWN TO EARTH

De basis van Down to Earth ligt in een verbonden leven: verbonden met de natuur, met ons hart, met de aarde, met andere mensen, enzovoorts. Lees hier wat je kunt doen om een wisdom keeper te worden.


ER WAS EENS…

Storytelling is een belangrijke vaardigheid binnen leiderschap. Het verhalend vertellen maakt dat je een betere verbinding tot stand kunt brengen, mensen kunt motiveren en enthousiasmeren. Lees meer over de kracht van storytelling…


HOE MAAK JE JE DROMEN WAAR…

De popgroep BZN zingt over The Banjo Man. Het lied gaat over een man die en beroemde gitarist wil worden, maar uiteindelijk belandt in de ‘honky-tonky bars’ om zo de kost te verdienen. Lees meer…


DE ECHTE IK

Wat gaat verscholen achter jouw masker? Durf jij aan iedereen al je emoties te tonen? Succesvolle leiders durven zich kwetsbaar op te stellen en willen allesbehalve een kopie van een ander zijn. Lees verder…


SERENDIPITEIT: VERWACHT HET ONVERWACHTE

Iets vinden waar je niet naar op zoek was. De post-it, theezakjes, penicilline en de röntgenstraal zijn allemaal ontdekt op deze manier. Kun je dit principe ook toepassen binnen je leiderschapsrol? >>>


DENKEN VS. DOEN

“Geef me zes uur om een boom om te hakken en ik zal de eerste vier uur bezig zijn met het slijpen van mijn bijl.”, aldus Abraham Lincoln. Hoe bepaal jij de belans tussen denken en doen? Lees meer…


carrieretijger

CARRIÈRETIJGER IN NOOD

De carrièretijger is een uitstervend ras. Ze worden bedreigd door wirearchies, massa-gedreven reputaties en experts. Wat kun je de komende tijd verwachten als carrièretijger? Meer…


WEET JIJ WAT IK WEET?

We hebben informatie nodig om onszelf, onze organisaties en de wereld te verbeteren. Maar hoe zorg je ervoor dat je alle beschikbare data op de juist wijze gebruikt? Lees hier verder…


SAMEN STA JE STERKER

Er zijn veel boeken, afbeeldingen en video’s beschikbaar over samenwerken. Maar waarom ervaren we op dit gebied dan nog steeds uitdagingen? Hoe komen we van dat eilandgedrag af? >>>