De eerste keer

De eerste keer - Velites blog over implementatie, interactie & leiderschap

De eerste keer

We zijn druk bezig met de verbouwing van onze oude boerderij. Dit keer is de open schuur aan de beurt. Niet geheel gepland, maar wel nodig met alle dakpannen die door een rot dak naar beneden dreigen te komen. We doen alles zelf en daarbij ook veel dingen ook voor het eerst. Een stenen muur netjes slopen, de muur weer vlak maken en verstevigen, de potdekseltechniek onder de knieën krijgen: alles hoort erbij. Elke dag leren we weer iets nieuws. Hoe vaak leer jij nieuwe dingen?

Een gevoel van overwinning

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Weet je nog toen je voor het allereerst een online bestelling deed, voor het eerst ging autorijden of voor het eerst een presentatie moest geven op school? Hoe spannend was dat? En hoe voelde dat toen je daarin slaagde? Voor mij is het elke keer weer een gevoel van overwinning als ik iets heb geleerd wat ik nog niet eerder wist. En ook wanneer ik iemand iets kan leren wat tot dan toe nog onbekend terrein was voor die ander.

Iedereen kan alles leren

Nieuwe dingen leren kan tegenwoordig heel gemakkelijk. Wil je leren breien? Sla er eens een paar YouTube filmpjes op na en begin. Wil je een website bouwen? Lees diverse blogs en je kunt starten. Het maakt niet uit wat je al weet of niet: iedereen kan alles leren. En daar geloof ik ook heilig in. Misschien is de een beter in turnen dan de ander, maar met de juiste hoeveelheid tijd die je erin steekt zou iedereen moeten kunnen turnen. We worden niet allemaal de nieuwe Epke Zonderland, maar kunnen zeker wel na een aantal keer oefenen een salto doen.

Op het werk

Ook op ons werk leren we steeds nieuwe dingen, misschien zonder dat we het door hebben. Denk eens aan een nieuw systeem dat wordt geïmplementeerd. Dat maakt dat je iets nieuws moet gaan leren. En wat doe je dan? Ga je naar een expert voor uitleg? Onderneem je geen actie omdat het oude systeem ook nog prima werkt? Of ga je zelf op onderzoek uit? Hoe ontdek jij de nieuwe dingen?

Preparatie

Ikzelf houd ervan om op onderzoek uit te gaan. Daarbij steek ik veel tijd in de voorbereiding. De preparatiefase is de belangrijkste in het proces van het leren van nieuwe dingen. Als ik wil gaan turnen en een salto wil gaan maken, zal ik filmpjes gaan kijken over de techniek van een salto. Als ik een nieuw systeem onder de knie wil krijgen zorg ik dat ik voor de implementatie al aan testrondes mee kan doen. En als ik een stenen muur weer vlak moet zien te krijgen, zoek ik op YouTube voor instructiefilmpjes of vraag ik bevriende metselaars voor advies.

Gewoon doen

Gaat dat dan altijd goed? Nee, voorbereiden is één, de uitwerking is een ander verhaal. De kern hiervan is: wees niet bang om te falen. Denk niet dat na het kijken van een filmpje op YouTube de beste metselaar wordt die er bestaat. Denk niet na testrondes dat je meteen alles van een systeem begrijpt. Maar als je het niet doet, leer je ook niets nieuws. Zoals Michelle Obama zei: “Just try new things. Don’t be afraid. Step out of your comfort zones and soar, all right?” Dus doe mee met het Velites Online Leadership Program en leer via de beginselen van ‘playful learning’ op een nieuwe manier je kennis toe te passen in de praktijk. Wil jij je leiderschapskwaliteiten naar een volgend niveau tillen? Geef je dan nu op via deze link.