De energie van gewoontes

De energie van gewoonten - Velites blog over implementatie, interactie & leiderschap

De energie van gewoontes

We krijgen meer en meer datacenters, waardoor we meer en meer energie nodig hebben. We richten ons op manieren waarop we energie op een groene wijze kunnen genereren, maar dit alleen is niet genoeg. Specialisten zeggen dat in te de toekomst niet het genereren van energie een probleem is, maar veel meer het transport ervan. Wat kunnen we doen om in de toekomst genoeg energie beschikbaar te hebben?

In plaats van alleen maar naar alternatieve vormen van energie te kijken moeten we ons misschien ook afvragen hoe we minder energie hoeven op te wekken. We moeten ons misschien wel de vraag stellen: zijn we in staat om met minder energie te leven? Wat is energie ons waard? En hoe beginnen we? Misschien bij onszelf? Hoeveel energie verbruiken we? Kunnen we ons verbruik verminderen? En staan we stil bij vragen zoals hoeveel een Google zoekactie eigenlijk aan energie kost?

In een wedstrijd naar het groenste idee schreef ik het projectplan Weg Met De Droger. De droger is één van onze grootste energievreters in huis. En wat mij betreft is het ook één van de apparaten waar je zonder mee kunt als je bedenkt dat je was automatisch droogt. Gewoon door het op te hangen aan een drooglijn. Als ik hier met mensen over praat is iedereen het met me eens. Maar toch hebben veel mensen een droger, meestal vanwege het gemak, maar misschien ook omdat het zo standaard is in ons huishouden.

Als je erover nadenkt, gaat dit over het veranderen van ons gedrag, onze gewoontes en onze manier van denken. Gewoontes veranderen is niet eenvoudig. Charles Duhigg schreef het boek ‘The Power of Habit’ waarin hij inzicht geeft in hoe je gewoontes kunt veranderen. Zijn drie kernpunten zijn:

  1. Een gewoonte is een proces dat uit 3 stappen bestaat: de aanleiding, de routine en de beloning;
  2. Je kunt je gewoonte aanpassen door één van de stappen te veranderen;
  3. Wilskracht is de meeste belangrijke gewoonte – en je kunt die nog trainen ook.

Dus in plaats van ons te focussen op het genereren van energie kunnen we starten met ons te richten op het veranderen van onze gewoonten om zo minder energie nodig te hebben. Met een droger kan het misschien helpen om je droger naar een andere plek toe te verhuizen. Als de droger niet meteen naast de wasmachine staat kan het resulteren dat je de was toch ophangt omdat dat makkelijker is.

Kijk nu eens naar je gewoonten op kantoor. Je herkent je misschien in iemand die zijn lunch achter zijn bureau eet. Een mooie kantine kan helpen om een echte pauze te nemen. Maar je kunt ook je gewoonte veranderen door je lunch in de koelkast in de kantine te bewaren. Zo loop je altijd naar de kantine voor je lunch en kun je net zo goed daar lunchen.

Denk ook eens aan je gewoontes die je extra tijd kosten of afleiden. Als je weet dat je elke vijf minuten op je telefoon kijkt of er nieuwe berichten zijn kun je je afvragen hoe dit te veranderen. Dit voor een betere concentratie, meer rust in je lijf en een beter resultaat. Of misschien wil je minder energie stoppen in discussies over wie gelijk heeft en wie niet. Stop in plaats daarvan je energie in discussies waar je samen tot een oplossing komt.

Als je nadenkt over gewoontes kom je erachter dat eenieder mens heel veel gewoontes heeft. We zijn gewoontedieren. Gelukkig maar, nu dit ons helpt om de dag door te komen. Maar het zou eens goed zijn om gewoon te denken aan je eigen gewoontes. Herken ze, beslis of ze goed voor je zijn of dat je ze wilt veranderen en ga ermee aan de slag zowel zakelijk als privé.