Ik kan niet, ik doe geen, ik ben geen

Ik kan niet, ik doe geen, ik ben geen

Ik ben net klaar met het kijken naar de TedTalk van Graham Shaw waarin wordt uitgelegd dat iedereen kan tekenen. Dit terwijl ik altijd dacht dat ik dus niet kon tekenen. Ik weet nu dat deze gedachte voortvloeit uit mijn beperkende overtuigingen. Wat is een beperkende overtuiging en wat kan ik ervan leren?

Beperkende overtuigingen zijn die dingen die je gelooft over jezelf, over anderen en over de wereld welke je tegenhouden om tot actie over te gaan en ons blind houden voor mogelijkheden. Ik kan niet tekenen, dus teken ik geen cartoon en zal ik mezelf niet uiten via tekeningen. Ik ben gewoon geen leider. Ik zal nooit een model worden. Ik kan geen blog starten omdat ik geen motiverende schrijfstijl heb. Alleen het geloven in dit soort statements limiteert ons in ons doen en laten.

Tijdens mijn jeugd werd mij altijd verteld dat ik niet kon zingen, terwijl ik toch in het kerkkoor zong. Ik zei altijd tegen mezelf dat ik bij het koor zat omdat we een hele grote kerk hadden. Nu kon ik heel hard zingen wat heel handig was, want dan konden mensen ons goed horen. Toen ik stopte met het koor vertelde ik mensen nog steeds dit verhaal als ze aan me vroegen of ik wilde zingen. Maar laatst was ik in het Archeon waar ik de kans kreeg om Gregoriaans te zingen. Ik was niet volledig overtuigd dat deze workshop iets voor mij was omdat ik gewoon niet kan zingen, maar ik deed toch mee. En wat bleek: we kregen complimenten over hoe goed we samen zongen.

Tijdens het vrijgezellenfeest van mijn zusje volgden we zangles van Karo. Zij gelooft dat iedereen kan zingen omdat het een techniek is die je kunt leren. Ook bij het tekenen van cartoons gaat het om een techniek die je jezelf kunt aanleren. Doordat je de techniek leert bouw je vertrouwen op, wordt je zekerder van jezelf en ga je geloven dat je dus wel kunt zingen of tekenen. Langzaam zal je beperkende overtuiging vervagen en ben je vrij om te zingen of te tekenen wat je maar wilt, niet gelimiteerd door je eigen gedachten. Langzaam, omdat beperkende overtuigingen zo diep in onszelf zitten geworteld en we altijd onze focus hebben op datgene dat laat zien dat deze overtuiging juist is.

Maar wat betekent dit nu als we kijken vanuit een zakelijk perspectief? Het kan betekenen dat je door je beperkende overtuigingen een promotie afslaat omdat je gelooft dat je die nieuwe functie niet goed kunt vervullen. Echter, op hetzelfde moment zijn anderen wel overtuigd van je kunnen. Of een andere situatie waarbij je tijdens je jeugd altijd te horen hebt gekregen dat je een volger was, wat maakt dat je nooit voor een leiderschapsfunctie zult gaan solliciteren terwijl dit misschien wel heel goed bij je past.

Denk ook eens aan onze beperkende overtuigingen over anderen. Is die persoon nu echt iemand die enorm goed presteert of ben ik bevooroordeeld door het feit dat iedereen om me heen zegt dat diegene heel erg goed is? Of kan ik misschien wel meer uit die verlegen medewerker krijgen omdat ik zijn bekwaamheid en vaardigheden zie maar diegene zelf ziet dat niet?

Dus denk eens na over je eigen beperkende overtuigingen. Zijn ze echt waar? Misschien niet. Ik volgde de TedTalk en leerde de techniek om een cartoon karakter te tekenen. Ik volgde een zangles terwijl ik geloofde dat ik niet kon zingen. Stap over je angsten en bereid je voor om het een kans te geven.

Wat zijn jouw overtuigende beperkingen? Waarover voel jij je onzeker omdat je gelooft dat je het niet kunt? Wie vertelde je dat je iets niet kunt? Heb je bewijs dat je het misschien wel kunt? Is er een techniek die je kunt aanleren? Denk er eens over na. Je hoeft niet meteen al je beperkende overtuigingen uit de weg te ruimen, maar sta er open voor, werk er aan een paar en pak die kansen. Ontdek en heb er plezier in.

 

Eén antwoord op “Ik kan niet, ik doe geen, ik ben geen”

Reacties zijn gesloten.