Mijn zomer kantoor

Mijn zomer kantoor

Summer in the city, it’s summer in the city… Na een paar zonnige dagen buiten te hebben gewerkt krijg ik dit liedje echt niet meer uit mijn hoofd. Je kunt tegenwoordig overal, op elke tijdstip werken. Dat klinkt heel luxe, of toch niet?

Werken waar je maar wilt en wanneer je maar wilt. Met Microsoft als koploper werd aan het eind van de 20e eeuw gestart met het nieuwe werken. Men moest af van de ‘van 9 tot 5 kantoormentaliteit’ vanwege de positieve invloeden van het werken waar je maar wilt. De klant- en medewerkerstevredenheid zou groeien, het zou de productiviteit en creativiteit ten goede komen en het resulteerde in minder CO2 uitstoot. Nu, meer dan 20 jaar later vraag ik me af waar we nu staan.

Op bepaalde gebieden is er zeker kritiek op het nieuwe werken. Allereerst heeft dat te maken met de werkdruk: als je 24/7 beschikbaar bent is de kans groter dat je meer uren werkt dan je zou doen als je alleen tijdens kantoortijden aan het werk bent. Ook is er met het nieuwe werken minder contact tussen medewerkers, wat kan leiden tot eenzaamheid. Omdat het nieuwe werken is gericht op kostenreductie kan dit in sommige bedrijven ook leiden dat er minder aandacht is voor een goede samenwerking. Ook onderzoek heeft nog geen concrete resultaten kunnen geven over de effecten van het nieuwe werken.

Bedrijven die het nieuwe werken promoten veranderen. Interpolis introduceerde het nieuwe werken als één van de eerste bedrijven in Nederland. Maar tegenwoordig is hun manier van werken agile. Ditzelfde geldt voor de Rabobank. Agile betekent dat je samenwerkt in kleine multidisciplinaire teams aan een oplossing voor een specifiek probleem. De teamleden kunnen per probleem verschillen. Omdat je als groep in deze situatie nauw moet samenwerken zal je af en toe elkaar ergens moeten ontmoeten.

Verschillende Nederlandse gemeente zijn in het verleden gestart met een operatie zonder gemeentehuis. De gemeente Molenwaard was daarbij door Microsoft genomineerd als Government Partner of the Year. De gemeente Hollands Kroon heeft nog wel een gemeentehuis, maar de ambtenaren zijn vrij om te werken waar en wanneer ze willen via zelfsturende teams zonder manager.

Het nieuwe werken, werken op afstand, werken wanneer je maar wilt. Het klinkt fantastisch en ik ben altijd jaloers geweest als ik foto’s zag van mijn oud-studiegenoten die buiten aan het werk waren. Maar dan wel alleen als het lekker weer was. De andere dagen vond ik het fijn om juist of kantoor te zijn, face-to-face te kunnen praten en sparren met collega’s en de echte interactie te voelen.

Dus in mijn perfecte wereld zou ik een combinatie zien van werken op kantoor en op een andere plek naar keuze. Daarbij is vertrouwen tussen de organisatie en haar medewerkers van enorm belang. Leidinggevenden moeten er vertrouwen in hebben dat je waar je ook bent en wanneer je ook werkt je altijd voor het beste resultaat gaat. Alleen met vertrouwen kun je medewerkers de vrijheid geven om te werken waar en wanneer ze willen.

Vanuit een medewerkersperspectief staat vertrouwen gelijk aan het krijgen van verantwoordelijkheid. Je bent verantwoordelijk voor de resultaten die behaald worden en je bent degene die de discipline moet hebben om dat gedaan te krijgen. Uiteindelijk is het heerlijk om van de zon te genieten maar het werk gaat door. En dan ook: wie zorgt ervoor dat je op tijd een pauze neemt zodat je niet aan het einde van de dag met rode ogen rondloopt omdat je te lang achter je beeldscherm hebt gezeten? Wie zorgt ervoor dat er gedurende de dag tijd is voor een lolletje? Wie zorgt ervoor dat je je genoeg kunt concentreren om je werk goed te doen? En wie moet ervoor zorgen dat klanten geen vertragingen oplopen omdat je van de zon genoot? Precies, dat ben je zelf. Jij bent degene die de verantwoordelijkheid krijgt en ook moet pakken. En dat is misschien niet altijd even makkelijk.

Daarom terug in de tuin of op kantoor, stel jezelf eens de vraag: werken onafhankelijk van tijd en plaats is dat nu echt zo’n luxe?

Eén antwoord op “Mijn zomer kantoor”

Reacties zijn gesloten.