De Banjo Man

De Banjo Man

De popgroep BZN had in 1994 de hit The Banjo Man wat gaat over een man die een beroemde gitarist wil worden. Hij werd dit niet en in plaats daarvan speelde hij in ‘honky-tonky bars’ op zijn banjo om de kost te verdienen. Hoe groot is de kans dat je dromen ook werkelijkheid worden?

Tijdens een presentatie over zijn boek The Fearless Monkey gaf Dennis Heijn aan dat er niet zoiets bestaat als: je kunt alles bereiken wat je wilt. Ten eerste omdat er alleen een paar mensen het privilege hebben om te weten wat ze willen. En daarnaast, als je al een duidelijk doel hebt, zoals een beroemd artiest worden, er maar een paar mensen zijn die dat daadwerkelijk bereiken.

Ik ben het hier helemaal mee eens en geloof dat een mix van elementen zoals geluk, de hoeveelheid werk en tijd die je erin steekt, de context, je netwerk en je achtergrond invloed hebben op de mogelijkheid om je doelen te halen. Dat gezegd hebbende, veel van deze elementen kun je zelf beïnvloeden. Als je hierop actie onderneemt kan dit leiden tot een hogere kans dat je dromen waarheid worden.

Kijk naar de Velites, de jongste en armste soldaten van het Romeinse leger. Als ze goed werk hadden verricht tijdens de gevechten konden zij een kans krijgen om in de formele organisatie van het leger toe te treden. Ik spreek hier van een kans, nu alleen het laten zien dat je een groot soldaat bent niet per definitie leidde tot een carrière binnen het leger. Ik denk dat timing (officieren moesten je zien tijdens het gevecht op het juiste moment) of geld (was er geld binnen de leger organisatie om soldaten aan te nemen?) bijvoorbeeld de kans op een carrière binnen het leger kon beïnvloeden. Je kunt het geluk noemen, het pakken van het juiste moment, of iets anders. Maar het is dit samen wat nodig is voor een mogelijkheid van een toekomstige carrière binnen het leger.

Nu even terug naar de waan van de dag. Wat kun jij doen om je kans te vergroten dat je droom uitkomt? Weten wat je droom is, een opleiding volgen, zorgen dat je de juiste mensen om je heen verzamelt kunnen zeker helpen. Maar bedenk ook, zonder actie zal niets gebeuren, dus start vandaag nog!

Het kan zijn dat je dromen niet uitkomen. Je wordt misschien niet die bekende gitarist. Maar is dat erg? Betekent dat dat je niet gelukkig bent? Betekent het dat het niet hebben van een droom beter is omdat de kans dat je dromen uitkomen heel klein is? Nee. Dromen komen misschien niet uit, maar ze geven je energie, hoop en houvast in het leven. Misschien leef je je droom nog niet, maar dat betekent niet dat je de huidige situatie niet kunt accepteren. En het betekent ook niet dat je niet kunt werken naar je droom toe. Zoals Bob Marley zei: ‘Als je niet ergens begint, kom je nergens’.

En mocht jij één van de gelukkigen zijn, die weet wat je droom is en ook die droom ziet uitkomen? Dan vraag je je wellicht af of dit is wat je ervan had verwacht? Was dit waar je naar zocht? Of heb je alweer een nieuwe droom?