Loslaten

Loslaten

Iedereen die de film Frozen heeft gezien is bekend met het liedje ‘Let it go’. Een wereld waar je anderen niet laat zien wie je werkelijk bent klinkt niet ideaal, maar in de gewone wereld gebeurt het misschien wel vaker dan je denkt.

Wanneer was de laatste keer dat je zei dat het goed met je ging, terwijl je je diep van binnen niet gelukkig voelde? Wanneer was de laatste keer dat je je gevoelens niet uitte of niet eerlijk zei over hoe je over iemand anders dacht? Wanneer was de laatste keer dat je tegen je manager zei dat je het project volledig onder controle had, terwijl je eigenlijk al nachten lang wakker lag, te piekeren over alles wat nog moest gebeuren?

Klinkt dat bekend? Je kunt jezelf afvragen waarom je niet je echte ik liet zien in deze situaties. Is het omdat je wilt dat mensen je zien als een sterk persoon, is het omdat je bang bent voor de consequenties die volgen als je je ‘zwak’ opstelt of is het vanwege bepaalde bedrijfspolitiek welke je weerhoudt om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent? Eén ding is zeker: als je niet jezelf bent voelt dat niet prettig.

Brené Browns schreef het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’. In dit boek schrijft ze: ‘we associëren kwetsbaarheid met emoties die we willen ontwijken zoals angst, schaamte en onzekerheid. We vergeten vaak dat kwetsbaarheid ook de bron kan zijn van vreugde, creativiteit, authenticiteit en liefde’. Ze moedigt mensen aan om je echte ik te laten zien: wie je bent en wat je kunt, ook al ben je niet perfect.

Het boek ‘Loslaten’ gaat in op alle dingen die we van onszelf en van anderen moeten doen. We moeten genieten van geweldige vakanties, het goede leven, we moeten uitgaan met vrienden en tegelijkertijd een geweldige carrière hebben, we moeten de perfecte partner zijn, we moeten een goede werk-privé balans hebben, enzovoorts. Je kunt jezelf afvragen wie al die verplichtingen oplegt en wie dit kan veranderen? Wie is degene die kan zeggen: ik ben misschien wel niet de beste partner op deze wereld, maar ik doe mijn best en dit is wie ik ben? Wie is degene die verantwoordelijk is voor een goede werk-privé balans en dit te bespreken met de manager als hier verandering in moet komen? Wie is degene die tegen vrienden kan zeggen dat je een keertje niet mee uit gaat omdat je moe bent? Precies, dat ben jezelf!

Alleen als je je echte ik laat zien, wie je ben en wat je kunt, kun je invloed uitoefenen op de dingen die leiden tot een wereld waar je jezelf kunt zijn. Cultuurveranderingen kunnen plaatsvinden als mensen zich echt laten zien, uitspreken wat ze denken en laten zien wat ze doen. Echter, mensen zijn verschillend, kunnen het niet me je eens zijn of vertragen veranderingen of beslissingen. Daarom: verander wat je niet kunt accepteren, maar accepteer wat je niet kunt veranderen.

De ervaringsgerichte leiderschapsspellen die Velites ontwikkelt halen de echte ik naar boven. Dit doen we door spelers in het ongewis te laten over wat er van hen verwacht wordt. Daardoor kan er dus eigenlijk niet worden vals gespeeld in de zin van dat je een masker ophoudt. Je weet immers niet hoe het gewenste gedrag eruit ziet. Wil je meer weten over onze leiderschapsspellen? Klik dan hier.