Verwacht het onverwachte

Verwacht het onverwachte

Iets vinden waar je niet op zoek was. De post-it, theezakjes, penicilline en de röntgenstraal zijn allemaal ontdekt via serendipiteit. Maar ook kunstenaars zoals Merijn Bolink gebruiken dit concept voor hun werk. Hoe kunnen we dit principe toepassen in ons dagelijks leven?

Serendipiteit is de kunst van het vinden van iets van waarde waar je niet op zoek naar was. Je ontdekt ‘per ongeluk’ nieuwe dingen door opmerkzaam te zijn. Het succes ligt erin dat je open staat voor het onverwachte en dat je het kunt plaatsen in een context waarin nieuwe connecties ontstaan.

Dingen doen door middel van vallen en opstaan (trial & error) is geen serendipiteit omdat je naar een bepaald doel toewerkt. De neveneffecten van deze experimenten kunnen echter wel degelijk leiden tot onverwachte uitkomsten. Ook is geluk niet hetzelfde als serendipiteit. Waar geluk meestal een externe aangelegenheid is, komt het openstaan voor onverwachte dingen van binnenuit.

Omdat serendipiteit van binnen uitkomt kun je het zelf creëren. Misschien zit je niet in een situatie waar je de nieuwe röntgenstraling zal ontdekken, maar je kunt serendipiteit zeker toepassen op een gewone dag als vandaag. Kijk naar de projecten waaraan je werkt en de uitkomst waar je naar op zoek bent. Sta open voor de neveneffecten welke je, in het proces om je doel te bereiken, voorbij ziet komen. En denk aan hoe je deze neveneffecten kunt gebruiken in een ander scenario.

Een operatie wordt misschien niet efficiënter door bepaalde elementen van het proces te automatiseren, maar een onverwacht neveneffect kan zijn dat de tevredenheid van de medewerkers door de aanpassing van het systeem stijgt. Of misschien leidde de verhoging van het aantal trainingen aan het team niet tot een stijging van de kwaliteit van het geleverde werk, maar is er wel meer teamcohesie ontstaan. Dus ook als je niet een nieuw medicijn ontdekt zoals penicilline, open staan voor het onverwachte kan zeker een impact hebben op je dagelijkse werkzaamheden.