Samen sta je sterker

Samen sta je sterker

In 1969 werd het lied ‘Let’s work together’ van Wilbert Harrison uitgebracht. De plaat eindigde binnen een jaar op nummer 32 van de Billboard Top 100. In hoeverre heeft het lied van toen nog steeds invloed op nu?

Samen bereik je meer. Een simpele zoekopdracht via Google geeft me heel veel foto’s van mensen die samen roeien, samen feest vieren en samen discussiëren. Ook films, zoals ‘Remember the Titans’, laten de transformatie zien van een slecht naar een goed functionerend team. En misschien heb jij zelf de marshmallow challenge gedaan, waar je met wat tape, een marshmallow en gedroogde spaghetti samen de hoogste toren moet bouwen. Dit alles in het kader van teamwork.

Als er al zoveel boeken, foto’s, video’s en spellen beschikbaar zijn over samenwerken, waarom blijft de discussie dan bestaan waarom teams te weinig of niet samenwerken? Is het omdat sommige leden zich beter voelen dan anderen? Is het omdat mensen jaloers zijn, niet goed in hun vel zitten, het werk niet leuk vinden of omdat het doel waar het team aan werkt niet duidelijk is vanwege een gebrek aan leiderschap?

Veel dieren moeten samenwerken om voedsel te vinden en om te voorkomen dat ze worden aangevallen. Samenwerken is essentieel om te overleven. Misschien moeten we onszelf bewust worden dat mensen ook niet zijn gemaakt om alleen te leven. Wij zijn sociale wezens. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat we met goede sociale contacten een gelukkiger en gezonder leven lijden. Maar waarom lukt het niet altijd die goede relaties op te bouwen op de werkvloer? Is het omdat het niet van cruciaal belang is? We blijven immers in leven als we niet goed samenwerken op kantoor.

Moeten we terug willen naar de overlevingsfase om mensen weer bewust te laten worden wat je allemaal kunt bereiken als je samenwerkt? Als we mensen naar een onbewoond eiland sturen moeten ze wel samenwerken om te overleven. Zo kan iemand aangesteld worden voor het zoeken van fruit of vis, heb je mensen die aan een huis bouwen, zijn er koks en zijn er leden van de groep die de rest beschermen of oplossingen zoeken om terug te keren naar de bewoonde wereld.

Nu wil ik niet pleiten voor een wereld waarin elk team naar een onbewoond eiland wordt gestuurd om te leren samenwerken, maar als we beginnen met het kijken naar hoe dieren samenwerken zal dit al een goede start zijn van de discussie. In dit geval kan een boek als Animal Firm je veel inzichten geven.

Op de door Canned Heat geremixte versie van Let’s Work Together deed ik eerder mee aan de Nyenrode Video Challenge waarin ik het samenwerken van dieren aan de kaak stelde. Nieuwsgierig? Bekijk hier de video, deel, discussieer en start met samenwerken!

Eén antwoord op “Samen sta je sterker”

Reacties zijn gesloten.